Cara Pertama :-
Bahan yang diperlukan :-
Lobak Putih - 3 Biji ( besar )
Caranya :-
1. Lobak perlu dibersihkan terlebih dahulu dengan kulitnya sekali.
2. Lobak hendaklah di blender dengan nisbah air 1 Liter ( air yang sedia di minum ).
3. Setelah di blender hendak lah di tapis dengan menggunakan kain ( Diperah )
4. Gunakan air perahan yang pertama untuk blender lobak seterus nya hingga habis.
5. Air perahan hendaklah di masukkan ke dalam botol dan di simpan di dalam peti sejuk.
6. Air perahan hendaklah di minum sebagai amalan selama seminggu pada waktu sebelum tidur dan selepas sarapan pagi.
7. Lebih mujarab jika dijadikan amalan sebagai minuman harian ( tidak kira masa ).
8. Gula batu di bolehkan sebagai manisan sebelum minum.
Cara Kedua :-
Bahan yang diperlukan :-
Tembikai Merah - 1 Biji ( Besar )
Caranya :-
1. Kulit putih tembikai diperlukan sama sewaktu di blender.
2. Gula batu di bolehkan sebagai manisan ( secukup rasa sahaja ).
3. Perlu di ingatkan tembikai hendaklah di habiskan dalam jangka masa cepat tidak perlu menanti sehingga keesokan harinya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan